Zehirli olduğu kesinleşti!


Evimizin Ortasındaki Tehlike: Hiç Bilmeden Evimizde Büyüttüğümüz 8 Zehirli Bitki

Çiçeklerin güzelliği tartışmaya neredeyse kapalı bir konudur. Bulunduğu her ortamı güzelleştirip mis gibi kokular yayar. Ama bazı bitkiler var ki evimizin en orta yerinde bulunup tehlike saçıyorlar!

1 – Difenbahya

Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hastalıkları Dergisinde de bilimsel yayın olarak yer alan çalışmada, difenbahyanın son derece zehirli maddeler içerdiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Bu bitkinin yaprağının kesilmesi ya da kopmasıyla ortaya çıkan bitki öz suyuna kesinlikle dokunulmaması asla cilde temas edilmemesini söylüyorlar.

Küçük çocuklar ve evcil hayvanlar kontrol dışında kaldıklarında, hırpalanan yaprak veya saplarından fışkıran binlerce kristal ok özellikle gözler olmak üzere yaralanmalara sebep olabiliyor.

2 – Orman Gülü

Kokusu ve görüntüsüyle dünyanın en güzel çiçeklerinden birisidir orman gülü, ancak yapraklarında zehir olduğunu belirtmek gerekir.

Temas ve yenilmesi durumunda ölümcül sonuçlar doğurabilir. Evde beslerken çocuklarınızı ve evcil hayvanlarınızı koruyun.

Yine çok ilginçtir ki arıların bu çiçeği ender ziyaret ettikleri bilinmekte tir. Çünkü zamanında arılar da bu çiçeğe rağbet ettiği yıllarda aşırı koloni kayıpları yaşamışlardır.

3 – Sarmaşık

Genellikle anneanne, babaane evinde gördüğümüz bu çiçeğin orijinal adı poison ivy yani zehirli sarmaşıktır. İsminden bile bize bir uyarı veriyor aslında.  Yapraklarında hayvanları ve otobur kuşları uzak tutması adına zehir barındırıyor.

Sarmaşık cildinize dokunduğunda alerjik kontakt dermatit denilen bir deri döküntüsüne neden olabilen bir bitkidir. Genellikle çizgiler şeklinde görünen, kırmızı, rahatsız edici ve kaşıntılı döküntüler, sıvı dolu kabarcıklar ya da büyük kabarmış bölgeler (kurdeşen) şeklinde kendini gösterir.

Bu, bitkilere dokunmaktan kaynaklanan en yaygın cilt sorunudur.

4 – Yılanyastığı

Yılanyastığı bitkisi kesinlikle yenmemeli veya ısırılmamalı. Bu bitkiyi ısıran ya da yiyen kişi nefes darlığı çekecektir. Mümkün olduğunca bu bitkiyi çocuklardan uzak yerlerde bulundurmak gerekir.

Zehirli olmaları hayvanların ondan uzak durmalarına neden olur. Taze bitkiyi yemek, bulantı, kusma, ishal ve kalpte ritim bozuklukları, zehirlenmeler hatta ölüme bile neden olabilir.

5 – Zakkum

Yazın çiçeklenen ve uzun bir çiçeklenme devresine sahip olan Zakkum’un meyvesi bakla şeklindedir. Zehirli olduğundan insan ve hayvanlar için tehlikelidir, süs bitkisi olarak saksılarda da yetiştirilir.

Bu sebeple zakkum belki de evlerde dekoratif amaçlı en çok kullanılan bitkilerden birisidir. Ancak uzmanlara göre bu bitki de zehirli maddeler içeriyor. Örneğin; sadece Nergisgiller familyasında 150’ye yakın bitkide zehirli madde var.

6 – Zambak

Kokusu ve görüntüsü itibarıyla gözlerimize bayram yaşatan bitkilerden birisidir zambak. Ancak zambağın çiçeği ve yaprağında mide bozukluğuna ve zihinsel fonksiyonları yitirmeye neden olan maddeler var.

Bu yüzden zambak özellikle evinde küçük çocuk ya da evcil hayvan (kedi, köpek) bulunduran kişilerin asla dekoratif amaçla bile bulundurmaması gereken çiçeklerin başında gelir.

8 – Açelya

Açelya bitkisi ise dallarından yapraklarına kadar her kısımda zehir bulundurabilir.

Mutfak penceresinin kenarında masum güzelliğiyle büyüleyen açelya çiçeğinin yaprakları ise yenilmesi halinde mide bulantısı, baş dönmesi, bağırsaklarda kramp, kusma ve deride kaşıntı gibi etkiler yaratıyor.

Bu önemli bilgiden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen…
 Görsel kaynaklar :
  1.  https://interlink-static2.tsbohemia.cz/siemens-wt66b200by-image1-big_ies1843534.jpg
İçerik Kaynakları :
  1. http://www.haberturk.com/yasam/haber/1288484-aglayan-cicek-olarak-bilinen-difenbahya-cicegi-icin-zehirlenme-uyarisi
  2. http://lazarici.blogspot.com.tr/2009/03/deli-bal-hem-ilac-hem-zehir.html
  3. http://www.hekimzade.com/zehirli-yilan-yastigi-bitkisi.xhtm
  4. https://www.hemensaglik.com/makale/zehirli-sarmasik-mese-ya-da-sumak
Content Protection by DMCA.com

HayatMutfakta

Yorumunu ekle

Content Protection by DMCA.com