En Etkili Yöntem : Çam Kozalağıyla Yoğurt Mayalama



Katkısız, doğal ev yoğurdu gibisi var mı? Bir de üzerinde kalın mı kalın kaymağı ile tadından yenmez doğrusu… Tabi bu yapmak püf noktalarını bilmeyenlere imkansız gelir. Ama artık değil. Bugün belki ilk defa duyacağınız harika bir yöntemden bahsedeceğiz size.



Çam kozalağı ile yoğurt mayalama. Hiç bir şey kalmadı da kozalak mı kaldı yoğurt mayalamaya demeyin, çam kozalağı ile yoğurt mayalamak hem çok kolay hem de güzel.


Aslında yoğurt yapımı ile ilgili yaptığımız paylaşımlara genelde illa 3-4 kişi “ben çam kozalağı ile yapıyorum, kıvamı, tadı harika oluyor. Üstelik çok uzun süre de hiç ekşimiyor” diye yazıyordu. Biz de bu kadar çok methedilince, bu konuda sizlere püf noktaları ile bu yöntemi anlatan bir yazı hazırlamak istedik.



Yapılan araştırmalara göre, çam kozalağı ile mayalanmış yoğurdun ekşimediği, içerisinde yer alan enzimlerin iki katına çıktığı görülmüş. Bu yöntem bir çoğumuz için yeni olsa da, Eskişehir bölgesinde 100 yıldır yoğurt mayalarken kullanılan bir yöntem. Zaten ordan tüm Türkiye’ye yayılmış, gitmiş.


Hazırsanız işte başlıyoruz.

Çam Kozalağı İle Yoğurt Mayalama Nasıl Yapılır? 


Tarif 1 :

Malzemeler:

2 litre süt
1-2 orta boy yeşil çam kozalağı

Yapılışı : 

Sütü herhangi bir çelik tencereye aktarın ve ocağı orta ateşte ayarlayarak pişirmeye bırakın. Süt kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısıp 10-15 dakika kısık ateşte pişirin. Daha önceden hazırlamış olduğunuz cam kaba, seramiğe ya da toprak kabına pişen sütü aktarın. Mayalanacak duruma gelene kadar sütün soğumasını bekleyin.



Mayalanacak kıvamı anlamak için serçe parmağınızın ucunu sütün içine batırın ve 10’a kadar sayın. Bu ısıdan rahatsız olmuyor ve dayanabiliyorsanız sütün mayalanma vakti geldi demektir.


Yeşil cam kozalaklarını önce temizleyip içi süt dolu kaba koyun. Kozalakları koyduktan sonra ağzını kapatın ve daha önceden sütü nasıl mayalıyorsanız o şekilde mayalayın. Tavsiye edilen mayalama yöntemi, üzerinin örtülerle kapatılıp bu şekilde 10-12 saat bekletilmesidir.



Mayalama süreci sona erdikten sonra yoğurdu buzdolabına koyup 2 saat dinlendirin. Dinlendirme süresi bittikten sonra içindeki yeşil cam kozalaklarını çıkarın ve yeniden buzdolabına koyun. Biraz da dinledirdikten sonra damağınızı tatlandırabilirsiniz.


NOT: Çam kozalağı ile hazırlanan bu yoğurt, diğer yoğurtlardan biraz daha farklıdır.  Yoğurt, sütün “yoğurt kültürü” olarak da anılan yararlı bakterilerle mayalanması sonucu oluşmasına rağmen bu kez süt, çam kozalağı sayesinde kıvam ve aroma alıyor. Yani özet geçilecek olursa bu hazırlanan yoğurt diğer kimyasal yoğurtlardan kat kat daha iyidir.

Tarif 2 (Alternatif Tarif) : 

Malzemeler 

  • 5kg süt
  • 2 adet açmamış yeşil çam kozalağı
  • 1 yemek kaşığı yoğurt (daha iyi mayalanması için)

Yapılışı:

5 litrelik süt için 2-3 adet yeşil, henüz açmamış çam kozalağı ve bir yemek kaşığı yoğurdu maya olarak kullanın. 5 litre sütü kaynatın, serçe parmağınızı yakmayacak kadar ılındığında çam kozalakları ve bir kaşık yoğurdu tencereye koyun. Tencereyi bir örtü ile sarın ve 6 saat bekletin. Yoğurdu ertesi gün tüketebilirsiniz.




Çam kozalağı ile yapılan bu yoğurdunuz buz dolabında muhafaza edilmesi durumunda 15 gün bozulmamakta, ekşimemektedir. İlk kaşıktan son kaşığa kadar aynı tatta tüketebileceğiniz harika bir evde yoğurt yapma yöntemidir. Afiyet olsun





Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen…


Görsel kaynaklar:
  • http://minnosbuyuyor.wixsite.com/minnosbuyuyor/single-post/2015/11/23/%C3%87am-Kozala%C4%9F%C4%B1ndan-%C3%87am-kokulu-Yo%C4%9Furt
  • http://www.hassasanne.com/2014/08/cam-kozalagi-ile-yogurt-mayalama/
İçerik Kaynakları :
  • http://www.essentialkids.com.au/forums/index.php?/topic/787026-how-do-i-get-yoghurt-to-set-hard/
  • http://t24.com.tr/haber/100-yildir-yogurdu-cam-kozalagiyla-mayaliyorlar-eskisehir-aa,114184
  • http://minnosbuyuyor.wixsite.com/minnosbuyuyor/single-post/2015/11/23/%C3%87am-Kozala%C4%9F%C4%B1ndan-%C3%87am-kokulu-Yo%C4%9Furt
Content Protection by DMCA.com

HayatMutfakta

One Comment Yorumları Gizle

Yorumunu ekle

Content Protection by DMCA.com