Gerçek Şifa Onda! Sağlıklı Bir Yaşam İçin Asla Tüketmekten Vazgeçmeyin!
Seveni olduğu kadar sevmeyeninin de bir o kadar çok olduğu işkembe çorbasının, sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Kokusu ve görünüşü itibariyle tüketmeye çekindiğiniz, işkembe çorbasının faydalarını duyduktan sonra bir daha hep içmek isteyeceksiniz.
İşkembe çorbası geçmişten günümüze kadar gelen lezzetli çorba tarifleri arasında yer almaktadır. Osmanlı zamanında Rumeli’de yaşayan ve İstanbul’a göç eden Arnavut ve Bulgarlar tarafından getirilmiştir.
İşkembe çorbası çoğu kişi tarafından koktuğu için ve hayvanın işkembesi olduğu için çoğu zaman tüketilmeye çekinilir. Ama mükemmel bir protein kaynağı olan işkembe, düşük yağ oranıyla yüksek lif içeren kalsiyumca zengin bir besindir. İşkembenin içerdiği vitamin ve mineral miktarına göre düşük kalorili bir yiyecek olduğunu belirtelim. 90 gram pişmiş işkembe yalnızca 80 kaloridir.
Ancak kışın içilen işkembe çorbasının sağlığımıza olan faydalarını duyduktan sonra bir daha hep işkembe çorbası içmek isteyeceksiniz.
İşkembe vücudun temel ihtiyaçları olan fosfor, kalsiyum, çinko gibi minerallerle, yüksek oranda B12 vitamini içerdiğinden bağışıklık sistemini güçlendirerek, özellikle grip, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarına yakalanma riskini azaltır. Hastalık seyri boyunca tüketilen işkembe çorbası da yine güçlendirici bir etki yaparak daha çabuk iyileşmenizi sağlar.
Bağışıklık sistemini destekleyen işkembe; fosfor kemik ve diş sağlığı için gerekli temel besin maddelerinden biridir. 100 gram işkembe çorbası 72 mg fosfor içerir ki bu da günlük fosfor ihtiyacının % 10’u demektir. Yine 100 gram işkembe çorbası günlük çinko ihtiyacının % 20’sini karşılar.
– İşkembe çorbasına aroma vermek için kullanılan sirke ve sarımsak, işkembe çorbasının faydalarını iki katına çıkartmaktadır. İşkembe çorbasının içerisine katılan sirke ve sarımsak, kendinizi daha dinç hissetmenizi sağlar ve neredeyse tüm hastalıkların vücudunuza girmesini engeller.
– İşkembe günlük B12 vitamini ihtiyacınızı karşılamaya yetecektir. B12 sinir sisteminin sorunsuz çalışmasını destekleyen en önemli vitaminlerden biridir. İşkembede bol miktarda bulunan B12 vitamini, protein sağlayan kırmızı kan hücrelerine oksijen taşınmasına yardımcı olur.
– Sinir iletiminin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan kolin, metabolizmayı hızlandırarak karaciğer yağlanmasının önüne geçer. Ayrıca, işkembe içerdiği mikro besinler, glutamin, probiyotikler ve jelatin sayesinde sindirim sistemi üzerinde düzenleyici bir etki gösterir.
– Aynı zamanda işkembenin İçerisinde yer alan yüksek miktardaki selenyum sayesinde vücudun serbest radikallerden korunmasına yardımcı olmaktadır. Bu özelliğe sahip olmasından dolayı kanser ve diğer ölümcül hastalıklardan koruduğu bilinmektedir.
İşkembenin harika bir B12 vitamini kaynağı olduğundan bahsetmiştik. İşkembede bulunan B12 vitamini ve kobalamin sadece sinir sistemi üzerinde değil kardiyovasküler sistem üzerinde de etkilidir.
B12 vitamini başta olmak üzere tüm B grubu vitaminler vücutta toksik etki gösteren homosistein üretimini baskılayarak kalp hastalıkları riskini azaltır. Ayıca işkembe, B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanan pernisiyöz anemi ile mücadelede tüketilmesi önerilen besinlerden biridir.
İşkembe hücre yenilenme sürecini hızlandırmasının yanı sıra, kanser gibi ciddi sağlık problemlerine yol açan serbest radikallerle mücadelede çok etkili bir silahtır. İşkembede bulunan selenyum, çinko ve fosfor hücre duvarını korumasını sağlarken yeni hücre oluşumunu destekler.
Özellikle selenyum minerali, sağlık açısından önemli rol oynayan selenoprotein enzimlerinin üretimi için gereklidir. Selenoproteinler hücreyi serbest radikallere karşı korurken tiroid ve kas fonksiyonlarının doğru bir biçimde çalışmasına yardımcı olur.
90 gramlık işkembe porsiyonu içerdiği 14 mg selenyum sayesinde, günlük selenyum ihtiyacının % 25’ini karşılamaktadır.
İşkembe, beyin fonksiyonları ve hücre yenilenmesi de dahil olmak üzere birçok metabolik olayın düzenlenmesinden sorumlu olan ‘kolin’ açısından oldukça zengindir. 100 gram işkembede 220 mg kolin bulunur ki bu da günlük kolin ihtiyacının % 52’sini karşılar.
Kırmızı etle karşılaştırıldığında doymuş yağ miktarı oldukça az olan işkembenin içerdiği protein, vitamin ve mineraller kırmızı eti aratmayacak kadar sağlıklıdır. Ancak burada unutulmaması gereken nokta işkembenin iyice pişirilmesi gerektiğidir.
Üstelik işkembe, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde kemik gelişimini desteklediğinden çocuklar ve iskelet sistemi ile ilgili sağlık problemi yaşayanlar için mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır.
Alkol sonrası baş ağrısı gibi kötü etkilerin vücuttan atılmasında payı olduğu düşünülen işkembe, aşırıya kaçılmadan tüketildiği sürece oldukça faydalı bir besindir. Siz de vücudunuzu hastalıklara karşı güçlendirmek istiyorsanız önyargılarınızı bir kenara bırakıp en azından bir kez işkembe çorbası içmeyi denemelisiniz.
İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır?
Malzemeler
- 1 kilogram işkembe
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
Haşlamak için:
- 1/2 adet limon suyu
- 1 adet küçük boy kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 6 su bardağı su
Terbiyesi için:
- 1 adet yumurta sarısı
- 3 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1/2 adet limon suyu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay bardağı sirke
- 4 diş sarımsak
İşkembe Çorbası Tarifinin Püf Noktası
İşkembe iyice temizlendikten sonra bol su ile yıkanmalıdır. İşkembe sirkeli suda bekletildikten sonra da haşlanabilir. Haşlama suyuna kuru soğan, sarımsak, limon suyu gibi malzemeler koyarsanız işkembenin kokusunu alır.
Çorbanın kesilmemesi için; terbiye karışımını azar azar eklemeli ve çorbayı sürekli karıştırarak kaynatmalısınız.
Terbiyeli İşkembe Çorbası Tarifi
İyice temizlediğiniz işkembeyi sarımsak, kuru soğan, limon suyu ve su ile iyice yumuşayıncaya kadar 40 dakika haşlayın.
Haşlanan işkembeyi bir kevgir yardımıyla alın. İşkembeyi küpler halinde doğrayın. Haşlama suyu süzün.
Derin bir tencerede tereyağını eritin. Unu tereyağında kokusu çıkana kadar kavurun. Süzdüğünüz ve ılınması için beklettiğiniz haşlama suyunu tencereye azar azar ilave edin. Unun topaklanmaması için hızlıca çırpın.
Ayrı bir kapta çorbanın terbiyesini hazırlayın. Yumurta sarısı, un, yoğurt, limon suyu ve tuzu çırpın. Terbiye karışımını kaynamakta olan haşlama suyu ile ılıştırıp çorba tenceresine azar azar ekleyin. Bu sırada hızlıca karıştırın.
Küçük parçalar halinde doğradığınız işkembeyi çorbaya ilave edin. Kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin. Sarımsakları rendeleyip sirke ile karıştırın.
Servis kaselerine aldığınız çorbaya sarımsaklı sirkeyi ilave ederek servis edin.
Afiyet olsun.
Görsel kaynaklar:
- https://www.livestrong.com/article/470909-is-tripe-good-for-you/
İçerik Kaynakları :
- https://www.livestrong.com/article/470909-is-tripe-good-for-you/
- http://healthyeating.sfgate.com/benefits-tripe-10659.html
- https://healthyliving.azcentral.com/benefits-tripe-18802.html