Bir Salatalık Nelere Kadir! İşte O Bilinmeyen Faydası…


Hemen hemen her yemekle birlikte yediğimiz, yemeklerimize eklediğimiz salatalığın faydaları saymakla bitmiyor işte salatalığın faydaları; Salatalık genelde sebze olarak düşünülüp, hazırlanıp, yense de, aslında salatalık bir meyve çeşididir. Salatalık düşük yağ ve kalori içeriği sayesinde diyetinize sağlıklı bir ekleme olur.

Ayrıca salatalığın sağlığa faydaları oldukça fazladır. Salatalık mükemmel bir B, C ve K vitamini kaynağıdır. Ayrıca mükemmel bir sodyum, bakır, amino asitler, karbonhidratlar, çözünebilir ve çözünemeyen lifler, potasyum, manganez, yağ asitleri, fosfor, magnezyum, biyotin ve silika kaynağıdır.

Ayrıca salatalık oldukça sağlıklı bitkisel gıdalar barındırır.  Salatalık %96 oranında sudan oluşur. Susuzluk giderici ve serinletici etkileri sayesinde oldukça popüler bir yaz yiyeceğidir. Fakat birçok insan salatalığın sağlığa faydalarından habersizdir.

1- Salatalık, günlük ihtiyacınız olan birçok vitamini içerir. 

Tek bir tanesinde Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B6, Folik Asit, Vitamin C, Kalsiyum, Demir, Magnezyum, Fosfor, Potasyum ve Çinko ihtiva eder.

2- Yorgunluğa Çok İyi Gelir

Öğleden sonra yorgunluk mu hissettiniz? Kahveyi, çayı, soğuk içecekleri bir taraf bırakın ve bir salatalık yiyin. Salatalık iyi bir B vitamin ve karbonhidrat kaynağıdır ve yediğinizde saatler sürecek yorgunluğunuzu kısa bir sürede ortadan kaldırır.

3- Ayna Buğulanmasını Giderir

Banyo veya duştan sonra aynanızın buğulanmasından şikayetçi misiniz? Bir salatalık dilimini alıp aynayı ovun. Hem buğulanma yok olacak hem de pırıldayan bir aynaya ve nefis bir kokuya sahip olacaksınız.

4- Bahçenizi Haşerelerden Korur

Haşereler bahçenizi veya saksı bitkilerinizi mahvediyor mu? Bahçeniz için bir aluminyum tabağa (ya da alüminyum folyoya) salatalık dilimlerini koyup, ortada bir yere yerleştirin. Saksılarınıza ise birkaç dilimi toprağın üzerine yine alüminyum tabak veya folyo ile yerleştirin.

5- Ağız Kokusunu Yok Eder

Salatalık ayrıca kötü nefesi yok edebilir. Salatalığın içerdiği bitkisel gıdalar kötü nefese sebep olan bakterileri öldürmeye yardım eder. Ayrıca kıtır kıtır olması nedeniyle ağızda salya üretimini arttırır ve kötü kokuya sebep olan bakteriyi yok eder.

Salatalık midedeki fazla ısıyı yok ederek de kötü kokuyu yok edebilir. Kötü nefesi yok etmenin en iyi yollarından birisi, bir dilim salatalığı ağzınıza alıp üst damağınıza diliniz yardımıyla birkaç saniye boyunca bastırmaktır.

Ayrıca kıtır salatalığı doğrudan yiyerek dişlerinizdeki kötü kokuya sebep olan birikintilerden ve diş eti bakterilerinden kurtulabilirsiniz. Salatalık suyu ile gargara yapmak da ağız kokusunu giderir.

6- Selüliti Yok Eder

Salatalıklar ayrıca selüliti yok etmede çok başarılıdırlar. Cilt altındaki fazladan suyun çekilip, selülitin azalmasına yardımcı olurlar. Ayrıca salatalık içinde bulunan bitkisel gıdalar cildin dış tabakasını sıkılaştırıp, selülit görünümünü azaltırlar.

Yarım bardak öğütülmüş kahveyi bir macun kıvamına gelene kadar salatalık suyu ekleyip karıştırın. 1 yemek kaşığı bal ekleyin. Bu macunu selülitli bölgeye sürüp bir tülbent ile sarın. 30 dakika boyunca bekleyin ve tülbenti çözün. Daha sonra kurumuş macunu pul pul sökün. Birkaç ay boyunca haftada 2 kere bu yöntemi uygulayın. Ayrıca selüliti önlemek için günde bir salatalık yiyebilirsiniz.

7- Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltabilir. 

Bakır açısından zengin olan salatalık beyin sağlığını korur. Salatalık aynı zamanda etkili bir antioksidan olduğundan dolayı metabolizmayı ve savunma sistemini desteklediği için hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen…

Görsel kaynaklar:

  • https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/08/23/health-benefits-cucumbers.aspx

İçerik Kaynakları :

  • https://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-of-cucumber
  • https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/cucumber.html
Content Protection by DMCA.com

HayatMutfakta

Yorumunu ekle

Content Protection by DMCA.com