Prof.Dr.Canan Karatay’ın Karşı Çıkmadığı Tek Ekmek
Uzun bir yoğurma süreci var. Fiyatı da beyaz ekmeğe göre pahalı. Genel Cerrah Opr. Dr. Taner Bayramoğlu’nun tavsiyesiyle, Kastamonu’ya özgü olan, genetiği değiştirilmemiş siyez buğdayından elde edilen undan üretiliyor. Prof.Dr. Canan Karatayın karşı çıkmadığı tek ekmek o.
Siyez Unu Faydaları Nelerdir
B vitaminleri bakımından oldukça zengin olan siyez unu A ve E vitaminleri de içerir. Faydalı birçok mineral içeren siyez unu lif içermesi ile sindirim sistemine de oldukça faydalıdır. Selenyum fosfor, demir, magnezyum, folik asit ve çinko mineralleri içeren siyez unu beslenme uzmanları tarafından da faydalı karbonhidratlar olarak nitelendirilir ve beyaz ekmek yerine tüketilebilir.
Siyez Unu Metabolizma Hızlandırır; Siyez unu lif ve protein içerdiği için tüketildiği zaman metabolizma üzerinde olumlu etkileri vardır. Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olan siyez unundan yapılan ekmekler tokluk süresini de uzatır.
Siyez Unu Kan Şekerini Dengeler; Siyez ununun glisemik endeksi beyaz una göre düşüktür ve kan şekerini yavaş yavaş yükseltir. Beyaz un ise glisemik endeksi yüksek olduğu için kan şekerini hızla yükseltir ve kısa sürede düşürdüğü için acıkmaya neden olur.
Ancak siyez unu kan şekerini yavaş yavaş yükselttiği için tokluk süresini de uzatır. Böylece kısa süreli açlık krizleri yaşanmasına neden olmaz. Diyabet hastalarının da porsiyon kontrolü yaparak tüketmesi önerilir.
Siyez Ununun Sindirim Sistemine Etkisi; Lifli besinler sindirim sisteminin en önemli yardımcısıdır. Glisemik endeksi yüksek beyaz un ve tatlılar sindirim sisteminin zayıflamasına neden olurken, lif zengini besinler sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlık ve mide şişkinliği gibi rahatsızlıkların azalmasını sağlar ve kilo vermeye yardımcı olur.
Siyez Ununun Kolesterole Etkisi; Siyez unu kolesterol içermez. Kolesterol hastaları da kolesterolü dengelemek için siyez unundan yapılan siyez ekmeğini porsiyon kontrolü yaparak tüketebilir.
Hamileler ve Emziren Anneler; Siyez unu besleyici özelliği sayesinde içerdiği vitamin ve minerallerle anne sütünün artmasına yardımcı olur. Ayrıca siyez ununda bulunan folik asit minerali hamilelikte hem annenin hem de bebeğin gelişimi için oldukça faydalıdır.
Siyez Unu Kolon Kanserinden Korur; Siyez unu besleyici vitaminler ve içerdiği lif sayesinde kolon ve bağırsak sağlığını korur. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar ve kolon kanserine yakalanma riskini azaltır.
Siyez Unu Radyasyondan Korur; Siyez unu radyasyonu emmez ve radyasyona karşı dayanıklı bir besindir.
Siyez Unu Doymamış Yağ Bakımından Zengindir; Siyez unu doymamış yağ içerir ve doymamış yağ zinciri asitleri sağlığımız için faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırır ve kilo vermeye yardımcı olur.
Tanesi 7 liradan satılıyor
Haftada bir kez taş fırında üretim yapan Fahri Aslan, tanesi 7 liradan, 400 ekmek sattığını kaydetti. Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay’ın karşı çıkmadığı tek ekmek türü olan siyez ekmeğini Adana’da sadece kendilerinin ürettiğini dile getiren Aslan, kent dışından da sipariş aldıklarını anlattı.
Genel Cerrah Op. Dr. Taner Bayramoğlu ise siyez ekmeğinin sindirim hastalıklarına iyi geldiğini söyledi.
Siyez Buğdayı :
Ekmeğin yapıldığı buğdayın genetiğinin 1936 yılından sonra değiştirildiğini ancak Kastamonu’ya özgü siyez buğdayının hâlâ orijinalliğini koruduğunu belirten Aslan, “Genetiği değiştirilmemiş tek buğday, siyez buğdayıdır. Şişmez, kabarmaz. Bunu Adana’da ilk kez pide şeklinde yaptık. Geceden sabaha kadar yoğurma tekniği var” dedi.
Genel Cerrah Op. Dr. Taner Bayramoğlu’nun önerisiyle siyez ekmeği üretimine başladığını kaydeden Fahri Aslan,
”Haftada bir gün yapıyoruz ama yoğun talep var. Bu ekmek 1 hafta dayanabiliyor. Tanesini 7 liradan satıyoruz. Beyaz unun çuvalı 75-80 TL ama siyez ununun çuvalı 750-800 TL. O yüzden pahalı. Pişmiş hali 320-330 gram.
Televizyonlarda hocalarımız bas bas bağırıyor bu ekmek hakkında. Canan Karatay’ın da karşı çıkmadığı tek ekmek türü bu. Satışa çıkarttığımız gün 350-400 tane satıyoruz.
Kırşehir’e, Gaziantep’e, Sivas’a siparişlerimiz var. Taner hocamız da kendi hastaları üzerinde denedi, oldukça faydalı oldu” diye konuştu.
Genel Cerrah Op. Dr. Taner Bayramoğlu ise mısır ekmeği, yulaf unu gibi gibi ürünlerde glütenin fazla olmadığının bilindiğini ancak son dönemlerde siyez buğdayından yapılan ekmeğin de rahatsızlığa neden olmadığını gördüklerini vurgulayarak, “İnsanlara da bunu önermekteyiz. Hastaların herhangi bir medikasyona gerek kalmadan sindirim sistemini baştan düzeltiyoruz.
Böylece boşaltım sistemi kolaylaşıyor, kabızlık, gaz ve şişkinlikleri olan, sürekli bitkin olan insanlar çok daha mutlu hale gelebiliyorlar” dedi.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen…
Görsel kaynaklar:
- https://www.youtube.com/watch?v=ecwcgdbryEM
İçerik Kaynakları :
- https://www.youtube.com/watch?v=ecwcgdbryEM