ŞEKER HASTALIĞINA İYİ GELEN YİYECEKLER


ŞEKER HASTALARI MUTLAKA DAHA ÇOK DİKKAT ETMELİ! İŞTE ŞEKER RAHATSIZLIĞINA İYİ GELEN YİYECEKLER


Metabolik hastalıklar sınıfına dahil olan şeker hastalığı ya da diğer adı ile diyabet, kandaki şeker seviyesinin yüksek olması sonucu gelişmektedir.

Dünya genelinde 380 milyondan fazla insan şeker hastasıdır ve bu rakam her yıl giderek artış göstermektedir. Şeker hastalığı, tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Şeker hastalarının bu ayrımı yapmaları çok önemlidir. Çünkü her iki şeker hastalığı türü birbirinden farklıdır ve tedavi süreçleri ile beslenme şekli de aynı şekilde farklılıklar göstermektedir.

Tip 1 şeker hastalığı, yağ dokusundaki hücrelerin ve iskelet kaslarının, kandaki glikozu absorbe edebilmesini sağlayan insülin hormonunun uygun şekilde üretilememesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Kan şekeri seviyesi çok fazla yükseldiğinde açlık ve susuzluk hissinin artması, sık idrara çıkma ihtiyacı gibi sorunların yanı sıra, böbrek yetmezliği, kalp sorunları ve görme problemleri gibi daha ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir.

Dünya genelindeki şeker hastalarının yaklaşık olarak % 10’u tip 1 şeker hastalığı ile yaşamaktadır. Tip 2 şeker hastalığı ise dünya genelindeki şeker hastalarının % 90’ında gözlenmektedir. Bu tür şeker hastalığı genellikle yetişkinlerde ve yaşlılarda gözlenmektedir. Tip 2 şeker hastalığı, yaşam stilinde yapılan yanlışların bir sonucu olmakla birlikte, metabolik bir hastalık değildir.

Yani kişi doğduğunda bu hastalıkla birlikte doğmaz, sonradan gelişir. Bu tür şeker hastalığı ise, vücudun pankreas tarafından üretilen insülini uygun şekilde kullanamaması sonucu ortaya çıkmaktadır. Belirti ve semptomları da tip 1 şeker hastalığına benzemektedir.

Çaresi olmayan şeker hastalığı ilaçlar ile kan şekerinin düzenlenmesi şeklinde tedavi edilmektedir. Öte yandan yeme içme yapılan bazı değişimler ve düzenli egzersiz ile kandaki şeker seviyesini düşürmek mümkündür.

Şekere İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Bazı besinler yardımı ile kan şekerini dengelemek mümkündür. Yapılan araştırmalara göre, antioksidan (polifenol) içeren bitkisel kökenli besinler, kan şekerinin düzenlenmesinde etkilidir ve şeker hastalığı riskinin düşürülmesine de yardımcı olmaktadır. Bu yiyecekler şu şekildedir;

1. Ispanak : Kale, ıspanak, pazı ve brokoli gibi turpgiller grubuna ait olan tüm sebzeler, şeker hastalığı için ideal seçimlerdir. Bu gibi sebzeler, düşük kalori ve düşük karbonhidrat içeriklerinin yanı sıra antioksidan özellikleri ile kronik hastalıklara karşı mücadelede önemlidirler. Yapılan araştırmalara göre, bu gibi yeşil yapraklı sebzeler ve özellikle de ıspanak, tip 2 şeker hastalığının gelişmesi ihtimalini % 14 azaltmaktadır.

2. Bitter Çikolata : Flavonoidler ve diğer antioksidanlar bakımından zengin olan bitter çikolata, insülin direncinin düşürülmesine ve insülin hassasiyetinin artırılmasına, açlık ve tatlı ihtiyacının azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Bundan dolayı bitter çikolata kalp ve tansiyon gibi sorunların gelişmesi olasılığının azaltılmasını da sağlamaktadır.

3. Fasulye : Yüksek lif içeriği ile fasulye, glikoz emiliminin düzenlenmesinde önemlidir. Yapılan araştırmalara göre fasulye gibi baklagiller felç riskinin azaltılmasına da yardımcı olmaktadır. Vücuttaki insülin salgılanmasını düzenleyen fasulye, şeker hastaları için olumlu etkilere sahiptir.

4. Sarımsak : Şeker hastalığı üzerindeki etkiler tam olarak net olmasa da sarımsak, kandaki kolesterolün düşürülmesinde ve kanın damarlar içinde pıhtılaşması ihtimalinin düşürülmesinde, felç riskinin azaltılmasında ve tansiyonun düşürülmesinde etkilidir. Tüm bu sağlık sorunlarının hepsi ise şeker hastalığı ile ilişkili olabildiğinden, sarımsak şeker hastalığını önlemeye yardımcı olabilmektedir.

5. Balık : Somon balığı, uskumru ve ringa balığı gibi balıklar yalnızca omega-3 yağ asitleri içermeleri nedeni ile faydalı değildir. Balık, kalp hastalıkları riskinin azaltılmasına yardımcı olan balık aynı zamanda, yağ ve protein içerdiği için, karbonhidrat emilimini yavaşlatmakta ve böylece de kandaki şeker seviyesinin dengelenmesine yardımcı olmaktadır.

6. Yaban Mersini : Antioksidanlar bakımından zengin olan yaban mersini, özellikle de tip 2 şeker hastalığının tedavisine yardımcı olmaktadır. Çünkü, yaban mersinin içerisinde bulunan antosiyaninler, kan şekerinin düzenlenmesini sağlamaktadır.

7. Yumurtanın Beyazı :Yumurtanın beyazı yağsız protein içerdiği ve karbonhidrat oranı oldukça düşük olduğu için, kan şekeri seviyesinin yükselmesinin önlenmesine yardımcı olmaktadır. Bundan dolayı da yumurtanın beyaz kısmı, şeker hastalığına iyi gelebilmektedir.

8. Domates : Karotenoid ve flavonodiler bakımından zengin olan domates, anti-iltihap ve antioksidant özelliklere sahiptir. Bundan dolayı da domates, kronik hastalıkların gelişmesi riskinin azaltılmasına, kalp hastalıklarına karşı korunmaya, kolesterol ve şeker hastalığına neden olan diğer sinyallerin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Nişasta içermeye bir sebze olan domates, bu özelliği sayesinde kan şekeri seviyesinin kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.

9. Kırmızı Soğan : Kuersetin, kapsaisin ve flavonoid gibi antioksidanlar bakımından zengin olan kırmızı soğan, süper bir anti-kanser ve kalp sağlığını destekleyen bir besin maddesi olmasının yanı sıra, şeker hastalığı gibi kronik hastalıkların oluşması ihtimalini de azaltmaktadır.

10. Badem : Güçlü bir magnezyum ve tekli doymamış yağ kaynağı olan badem, karbonhidrat metabolizmasının düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre, magnezyum oranı yüksek beslenme şekli, tip 2 şeker hastalığının gelişmesi olasılığını % 30 oranında azaltmaktadır.

11. Zeytinyağı : Yapılan araştırmalara göre tereyağı yerine zeytinyağını tercih etmek, şeker hastalığının gelişmesi olasılığını % 50 oranında azaltmaktadır. Ayrıca zeytin yağı, önemli antioksidan ve tekli doymamış yağ içeriği ile, kalp sağlığını korumakta ve şeker hastalığına neden olabilen kolesterolün düşürülmesine yardımcı olmaktadır.

12. Tatlı Patates: Diğer normal patatesle karşılaştırıldığında tatlı patates, kandaki şeker seviyesinin düşürülmesinde daha etkilidir. Antosiyanin ve diğer antioksidanları içeren tatlı patates, koroner kalp hastalığı ve kanser gibi kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olmasının yanı sıra, şeker hastalarını da bu gibi kronik hastalıklara karşı korumaktadır.

13. Tarçın: Yapılan araştırmalara göre, günde 1 ile 6 gram kadar tarçın tüketilmesi halinde, kana bulunan kan şekeri, kolesterol ve yağ oranı azalma göstermektedir. Ayrıca tarçın, kan şekerini düzenlediği için tip 2 diyabet hastalarının kalp krizi geçirme olasılığını azaltmaktadır.

14. Diğer Yiyecekler

  • Yulaf ezmesi,
  • Yağsız yoğurt,
  • Kinoa,
  • Baklagiller,
  • Tahıllar,
  • Yağsız kırmızı et.
  • Psyllium kabuğu
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen…

Görsel kaynaklar:

  • http://www.rd.com/wp-content/uploads/sites/2/2017/03/01_darkchocolate_Best-Superfoods-for-Diabetics_569834344_beats1-1024×683.jpg
  • http://www.rd.com/wp-content/uploads/sites/2/2017/03/03_blueberries_Best-Superfoods-for-Diabetics_329758463_funnyangel-1024×683.jpg
  • http://www.rd.com/wp-content/uploads/sites/2/2017/03/04_steelcutoats_Best-Superfoods-for-Diabetics_267494663_Brent-Hofacker-1024×683.jpg
  • http://www.rd.com/wp-content/uploads/sites/2/2017/03/07_Psyllium-husk_Best-Superfoods-for-Diabetics_352163813_sasimoto-1024×683.jpg
  • http://www.rd.com/wp-content/uploads/sites/2/2017/03/09_spinach_Best-Superfoods-for-Diabetics_540739732_Natali-Zakharova-1024×683.jpg

İçerik Kaynakları :

  • http://www.diabeticlivingonline.com/food-to-eat/nutrition/top-25-power-foods-diabetes
  • http://www.webmd.com/diabetes/diabetic-food-list-best-worst-foods#1
  • http://www.rd.com/health/healthy-eating/10-diabetes-super-foods/
  • https://authoritynutrition.com/16-best-foods-for-diabetics/
  • http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/making-healthy-food-choices/diabetes-superfoods.html?referrer=https://www.google.com.tr/
  • http://yemek.mynet.com/sekere-iyi-gelen-yiyecekler-1153263
Content Protection by DMCA.com

HayatMutfakta

Yorumunu ekle

Content Protection by DMCA.com