Kalp Krizinin Belirtileri, Sebepleri ve Kriz Anında Yapılması Gerekenler
Kalp krizi geliyorum diyor! Kalp krizi geçireceğiniz 1 ay önceden haber veriliyor. Bu belirtilere önem vermek, dikkat etmek kalp krizi riskini azaltıyor. Başka kendi sağlığınız için, sağlıktan da öte canınız için, aşağıdaki belirtilere dikkat edin. Asla es geçmeyin, önsememezlik etmeyin.
Yapılan araştırmaların sonucunda; bu araştırmalar sayesinde halk bilinçlenip kalp krizi rakamları azalıyor. Bu yüzden bu bilgileri sevdiklerinizle de paylaşmayı ihmal etmeyin. Artık yaşlısı genci kalmadı. Sağlıklısı, sporcusu kalmadı… Kalp krizi herkesin başına herhangi bir zamanda gelebilir.
1- Yorgunluk :
Her insana yorgunluk rastlar. Bu olay gayet normaldir. Fakat en ufak olayda yoruluyorsanız problem var demektir. Mesela mahalle marketimize giderken bile kısa mesafe olmasına rağmen yoruluyorsanız oturup düşünmeniz gerekiyor.
2- Göğüs Ağrısı :
Kalp krizinin en önemli belirtisi göğüsün ağırması ya da sıkışarak rahatsızlık vermesidir. Göğüs ağrısı dışında vücudumuzun başka bölgesinde de ağrıya rastlanabilir.
Özellikle halk arasındada söylenen sol koltuk altının ağrıması önemli belirtidir. Ağrılar en fazla 15 dakika sürer. Bu yüzden bu belirtilere dikkat etmelisiniz.
3- Dermansızlık :
Her zaman,her vakit sık sık kendinizi yorgun ve güçsüz hissediyorsanız bunun sebebi akciğerinize yeterli miktarda kanın ulaşmamasıdır. Kronik olarak yorgunluk yaşayan kişilerin kalp krizi riski oldukça yüksektir.
4- Solunum Sıkıntısı :
Kalp krizi gerçekleşmeden önce solunum sıkıntısı ve nefes almakta zorluk çekersiniz.
Bunun en mantıklı sebebi ise damarlarınız tıkanık olduğundan dolayı akciğerinize kan gitmemesidir.
5- Grip/Soğuk Algınlığı :
Normalden şiddetli öksüyorsanız,çok fazla üşüyorsanız,ateşiniz yüksekse çok fazla telaşlanmanıza gerek yok çünkü bunlar kalp krizinin yüksek riskli belirtileri değildir.
6- Baş Dönmesi ve Soğuk Terleme :
Aşırı terliyorsanız kalp krizi geçirebilme riskiniz yüksektir.Başınız normalden daha sık dönüyorsa bunun nedeni beyne istenilen miktardan daha az kan gitmesidir.
Peki başka nelere yapmak gerekir?
Gün de 2 maden suyu için! Tabi ki bu tek başına önlemeye yetmez. Ama riski azaltma da önemli bir rol oynar. Bunu uzmanlar aşağıdaki gibi açıklıyor.
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Beşoğul, günde bir veya iki adet maden suyu içilmesinin kalp krizi riskini azalttığını belirtiyor. Çünkü maden suyunun içinde bulunan magnezyumun kalbin ve damarların çalışmasını düzenleyeceğini vurgulayan Beşoğul, “Kalp damarlarında hiçbir tıkanıklık olmayan genç sporcuların veya normal insanların sauna, Fin hamamı gibi aşırı terleme sonucu ani kalp krizi geçirmesinin nedeni; magnezyum elektrolitinin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Sauna sonrası maden suyu içilmesi bu nedenle önerilir.”
Görsel kaynaklar:
- https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/kalp-krizi/
İçerik Kaynakları :
- http://www.acibadem.com.tr/Hayat/BilgiGalerisi/kalp-krizini-hemen-anlayabilmenin-5-yolu
- https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/kalp-krizi/
- http://www.milliyet.com.tr/kalp-krizi-geciren-kisi-neler-pembenar-detay-genelsaglik-2146455/
- https://www.medikalakademi.com.tr/kalp-krizi-belirtileri-ve-kalp-krizinde-acil-mudahale/