Acil Durumlarda Herkesin Yaptığı 10 Yanlış ve Ölümcül Müdahale
Acil durumlarda akla ilk gelen şey dostlarımızın ve ailenizin tavsiyesidir. Bununla birlikte, en iyi bilinen öneriler bile ağır sonuçlar doğurabilir. Çünkü kulaktan doğma bilgiler maalesef çoğu zaman yanlış ve ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.
Acil durumlarda yapılması gereken doğru ve hayat kurtaran bilgileri sizler için bir araya topladık. Özellikle resimli anlattık ki aklınızda daha iyi kalsın.
Bu paylaşım hem sizin hem de sevdikleriniz için çok önemli bir paylaşımdır. Lütfen olabildiğince fazla kişinin görüp, faydalanması için sosyal medya hesaplarınızda bu gönderiyi paylaşın.
1. Yaraya ve Morluğa buz uygulamak :
Neden yanlış: Buz gerçekten morlukların azalmasına yardımcı olur, ancak buzu doğrudan cilde uygulamak yanlıştır, uygularsanız yara daha da alevlenip hatta su toplayabilir.
Doğru Olan: Cildinizle buz arasına bir bez koyun. 20 dakika kadar uygulayın, buzu kaldırın ve 20 dakika daha bekleyin. Birkaç kez tekrarlayın.
2. Ateşli Birini Sirke veya Alkol ile ovamak :
Neden Yanlış: Sirke ve alkol kan dolaşımını arttırır. Alkol sürtünmesi zehirlenme oluşturabilir, sirke ise asitliği çok fazla yükseltir. Çocuklar için özellikle tehlikelidir.
Doğru Olan: Odayı soğuk bir şekilde havalandırmak ateşi hafifletilebilir. Bu koşullar gözlemlenirse, hastanın ateşi çok yüksek derecede değilse, ateş hafifleyecektir.
3.Bayılan Birini Kaldırmak :
Neden Yanlış: Birisi bayıldığında, onu kaldırmaya ya da üzerlerine soğuk su serpmeye çalışmayın – bu sadece spazmı ağırlaştıracaktır. Bilincini kazandıktan sonra hemen bir şeyler içmesine izin vermeyin: özellikle Kafein dehidrasyona yol açar.
Doğru Olan: Kişinin bacaklarını kaldırın , sıkı kıyafetlerini çıkartın ve uyandıktan hemen sonra ayakta durmasına izin vermeyin.
4. Yanıkları tedavi etmek için tereyağı veya ekşi krema kullanılması :
Neden Yanlış: Bundan sonra kendinizi daha iyi hissedeceğiniz tek şey, maddenin yanık olması nedeniyle soğuk olmasıdır. Burada tehlike, tereyağı ya da ekşi kremanın kuruması ve termal değişimi bozan bir film oluşturmasıdır (ısı daha derine iner ve daha fazla hasar verir).
Doğru Olan: Yanan alanı 15 dakika soğuk suda tutun. Yanık kabarcıklarını asla patlamayın; koruyucu tabakayı çıkarın ve yara izine neden olabilecek enfeksiyonlara karşı yarayı açık bırakın.
5. Burkulmalarda sıcaklık uygulama :
Neden Yanlış: Kaslarınız burukulduğunda sıcak bir bez yardım etmeyecektir. Aksine, ısı kan akışını güçlendirecek ve daha şiddetli bir şişme meydana getirecektir.
Doğru Olan: Bir yaralanmadan sonraki aşamalarda soğuk uygulamak en doğru olandır. Enflamasyon ve ağrılar azalır.
6. Zehirlenme hallerinde kendinizi kusturun :
Neden Yanlış: Zehirlenme için standart öneri kendinizi kusturmaktır. Bununla birlikte, asit, alkali veya diğer kostik maddelerle zehirlenmiş olmanız durumunda kusmak kesinlikle önerilmez.
Doğru Olan: Hemen bir ambulans çağırın. Kusmanızın iyi olacağından hala emin iseniz, onu teşvik etmek için manganez, kabartma tozu veya süt kullanmayın. Bunun yerine, bol miktarda sıcak su için.
7. Gözdeki yabancı cisimle baş etme :
Neden Yanlış: Yanlış bir hareketle yaralanmalara neden olabilirsiniz.
Doğru Olan: Gözü gazlı bezle örtün ve bir doktor çağırın. Ancak eğer kimyasal bir yanıksa hemen gözünü su ile yıkamalısın.
8. Yaradan nesneleri dışarı çekme :
Neden Yanlış: Bir parmak veya elden küçük cam ya da kıymıkları çekebilirsiniz ama asla ciddi yaralar sebep olan büyük nesnelerin çekilmesi doğru değildir. Doktorlar hasta ameliyat olana kadar cisimleri yerinde tutar. Aksi taktirde ölümle sonuçlanabilecek kanamalar meydana gelebilir.
Doğru Olan: Büyük cisimlerin vücuda girmesi durumunda,Cismi kişiden çekip çıkarmak yerine hastaneye götürün.
9. Bir yaraya merhem uygulamak :
Neden yanlış: Bir yara temiz havada daha iyi iyileşirken, merhemler istenmeyen nem yaratır.
Doğru Olan: Yarayı serin suda sabunla temizleyin ve kuru temiz bir bandajla sarın.
10. Kesikler ve yaraları kapatmak için dikiş yerine yapıştırıcı kullanma
Neden Yanlış: Yaralara dikiş koymak, daha sonra dikişleri çıkarmayı gerektiren uzun ve acılı bir işlemdir. Cilt yapıştırıcısı kullanımı 2 ana avantaja sahiptir: hızlıdır ve hemen hemen ağrısızdır.
Doğru Olan: Önce, basınç uygulayarak kanamayı durdurun. Daha sonra yaranın kenarlarını kapatın ve cilt yapıştırıcısını uygulayın. Kuruyana kadar bekleyin. Ama dikkat edin, normal yapıştırıcı değil. Cilt yapıştırıcı. Ülkemizde eczanelerde satılıyor.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen…
Görsel kaynaklar:
- https://en.wikipedia.org/wiki/First_aid
İçerik Kaynakları :
- https://www.webmd.com/first-aid/default.htm
- http://www.redcross.org.uk/en/What-we-do/First-aid