Malzemeler
- 3 su bardağı kuru fasulye
- 1,5 litre kadar suHaşlamak için
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 adet soğan
- 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
- 1 tutam tuz, karabiber, kimyon
- 1 litreden biraz fazla sıcak su
- Süslemek İçin;
- Pul biber
Tarif Hakkında
Kuru fasulye eğer ki güzel yapıldıysa kimsenin asla hayır diyemeyeceği bir lezzetir. Bizim kültürümüzde yeri ayrıdır. Suyu ekmek bana bana yenmesi en güzel yemeklerin başındadır. Fakat ne yaparsak yapalım, evde o esnasf lokantalarında yediğimiz kuru fasulyelerin tadını bir türlü bulamayız. Çünkü esnas lokantalarındaki aşçıların kendilerine sakladıkları küçük sırları, kuru fasulye pişirmede kullandıkları küçük püf noktaları vardır. İşte bu püf noktalarını sizler için tek tek açıklıyoruz.
- Her şeyden önce kuru fasulye yaparken kullanacağınız malzemenin kalite standartları yüksek olmalıdır. Salçanızdan tutun kullandığınız yağa kadar kaliteli olmalıdır.
- Lokantalar fasulye çeşidi olarak genellikle İspir şeker fasulyesini tercih ediyor. Zaten lezzetin farkıda İspir şeker fasulyesinden gelmektedir.
- Fasulyeyi pişirmeden bir akşam önce ıslatın ve tuzun içlerine işlediğinden emin olun.
- Fasulyeleri düdüklü tencere yerine büyük tencerelerde haşlamalısınız.
- Pişirme esnasında fasulye suyunun üzerinde oluşan köpükleri alıyorlar ve yumuşayıncaya kadar pişmesini bekliyorlar.
- İçerisine tereyağı koyabilirsiniz. Fakat direk atmak yerine önce farklı bir tavada tereyağını kısık ateşte eritmelisiniz.
- Eğer fasulye yemeğinizin içerisinde et varsa,etin suyunu kaybetmemesi için mutlaka harlı ateşte pişirmeniz gerekmektedir.
- Soğanları incecik doğrayın ve yemeğin içine koymadan fazla suyunu süzmelisiniz.
- Bazı lokantalarda fasulye yemeğinin içerisine un da koyuyorlar. Bunun en temel sebebi köy havası vermektir. 400 gram haşlanmış kuru fasulye için 1,5 yemek kaşığı unu kavurduktan sonra ekliyorlar.
- Fasulyenin pişeceği su kaynadığında içerisine limon koymalısınız. Bu sayede pişecek olan fasulyeleriniz dağılmayacaktır.
- Pişmiş olan fasulyeleri güvece aktarın ve 1 bardak su ekleyip 200 derece fırında 45 dakika-1 saat pişirmelisiniz.
İşte artık püf noktalarını öğrendiniz. Bunlara ne kadar çok dikkat ederseniz o kadar lezzetli kuru fasulyeler pişirebilirsiniz.
Adımlar
1 Yaptım | Fasulyeyi geceden geniş bir kabın içerisine alın ve üzerini geçecek kadar su koyun. Bu şekilde en az 12 saat kadar bekletin. |
2 Yaptım | Pişirmeden önce dinlendirdiğiniz suyu dökün. Fasulyelerin biraz yumuşayıp, genişlediğini göreceksiniz. Tüm fasulyeyi derin bir tencere içine alın ve üzerini geçecek kadar su koyun. 1.5 litre kadar su yeterli olacaktır. Ocağın altını orta derece açın ve fasulyeleri pişirmeyeye başlayın. Kaynamaya başladıktan sonra, 40-45 dakika kadar daha pişirmeye devam edin. Bu esnada fasulye üzerinde köpükler oluşursa, bu köpükleri bir kepçe yardımı ile sürekli alın. Fasulyenin gaz yapmaması için en önemli püf noktalarından bir tanesi budur. |
3 Yaptım | Pişen fasulyeleri (tamamen pişmesine gerek yok, yumuşaması yeterlidir.) süzgeç yardımıyla süzün ve bir kenara alın. Kullandığınız tencerenin tekrar altını yakın ve içine 2 yemek kaşığı tereyağ koyun. Lezzetli ve kaliteli bir tereyağ seçin. Mümkünse köy tereyağı olsun. Ardından küçük küçük doğradığınız soğanları ilave edin. Ve hafif pembeleşene kadar kavurun. Üzerine domates salçasını da ekleyip, bu şekilde kavurmaya devam edin. Ardından üzerine fasulyeleri ilave edin. |
4 Yaptım | Fasulyelerin üzerine tuzunu, kimyonunu ekleyin. Kimyon yine fasulyenin gaz yapmamasını sağlayacaktır. Son olarak 1 litre kadar sıcak suyu da döküp, yemeğin suyuyla özdeşene kadar yaklaşık 20-25 dakika orta ateş üzerinde pişirin. Lokanta usulü kuru fasulye yemeği kıvam alıp yoğunluk kazandıysa pişmiş demektir, ocağın altını kapatın. Kapağı kapalı olarak bir süre dinlendirin. Böylelikle ilk sıcağı çıkıp, daha lezzetli bir hale gelecektir. Üzerine pul biber serpiştirip, servis edebilirsiniz. |